TÜBİTAK Projeleri Genel Bilgi
3160
15:10
03.04.2019

Tübitak Tarafından Desteklenen Projeler

 

Tübitak  akademik, sanayi, kamu, girişimcilik, bilimsel etkinlik ile bilim ve toplum alanlarında yapılan projelere destek sağlamaktadır. Bu alanlardan Bilim ve toplum daha çok öğretmenlerin ilgi gösterdiği, öğretmen ve öğrencilerin gelişimlerine yönelik proje faaliyetlerini desteklemektedir. Bu kapsamda öğretmenlerin başvurabileceği dört adet destekleme programı bulunmaktadır. Bunlar:

 

4004 - Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı: Bilginin toplum ile buluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını, bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını amaçlamaktadır. Program kapsamındaki projelerde; katılımcıların bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesi hedeflenmektedir. Başvuru dönemi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle Eylül-Ekim tarihleri arasındadır. Projenin hedef kitlesi okul öncesi dönemi çocukları, ilkokul öğrencileri, ortaokul öğrencileri,  lise ve dengi okul öğrencileri, ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, lisansüstü öğrenciler öğretmenler, bilim merkezleri çalışanlarıdır. Projeler artırılmış gerçeklik uygulamaları Deneysel uygulamalar, e-öğrenme uygulamaları ,gözlem, hesaplamalı bilim uygulamaları, içeriği oyunlar yoluyla kazandırılan etkinlikler, içeriği sanatsal faaliyetlerle kazandırılan etkinlikler, işbirlikli grup çalışmaları, mobil uygulamalar , oyun tabanlı uygulamalar, ölçme ve değerlendirme etkinlikleri  ve saha çalışmaları etkinliklerini  içermektedir. Proje yürütücüsü olabilmek için aşağıdaki her iki koşulun sağlanması gerekmektedir:

  • • En az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak,
  • • Bir kamu kurum / kuruluşunda, üniversitede, belediyede ya da bilim merkezinde  tam zamanlı

personel kadrosunda bulunmak. Destek üst limiti, Proje Teşvik İkramiyesi hariç 120.000 TL (KDV dâhil) olarak belirlenmiştir (Yıllara göre değişmektedir). Konu hakkında ayrıntılı bilgiye    http://www.tubitak.gov.tr/4004 adresinden ulaşılabilir.

 

 

4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı: Öğretmenlere ve akademisyenlere; kendi branşlarına ve genel olarak öğretmenlik mesleğine özgü yenilikçi yaklaşım, strateji, yöntem ve tekniklerin etkileşimli olarak kazandırılmasını amaçlamaktadır. 2013 yılından bu yana destek verilen program kapsamında, 2000’in üzerinde öğretmene ve akademisyene ulaşılmıştır. Projenin hedef kitlesi, lisansüstü öğrenciler, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları, bir kurum /kuruluşta çalışan (asil veya stajyer) kadrolu öğretmenler, bilim merkezleri çalışanlarıdır. Projeler artırılmış gerçeklik uygulamaları Deneysel uygulamalar, e-öğrenme uygulamaları ,gözlem, hesaplamalı bilim uygulamaları, içeriği oyunlar yoluyla kazandırılan etkinlikler, içeriği sanatsal faaliyetlerle kazandırılan etkinlikler, işbirlikli grup çalışmaları, mobil uygulamalar , oyun tabanlı uygulamalar, ölçme ve değerlendirme etkinlikleri  ve saha çalışmaları etkinliklerini  içermektedir. . Başvuru dönemi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle Eylül-Ekim tarihleri arasındadır. Proje yürütücüsü olabilmek için aşağıdaki her iki koşulun sağlanması gerekmektedir:

  • • En az doktora derecesine sahip olmak,
  • • Bir kamu kurum / kuruluşunda, üniversitede, belediyede ya da bilim merkezinde tam zamanlı

personel kadrosunda bulunmak. Destek üst limiti, Proje Teşvik İkramiyesi hariç 120.000 TL (KDV dâhil) olarak belirlenmiştir(Yıllara göre değişmektedir). Konu hakkında ayrıntılı bilgiye  http://www.tubitak.gov.tr/4005 adresinden ulaşılabilir.

 

 

4006 - TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı: 5 - 12. sınıf öğretim programları çerçevesinde aşağıdaki amaçlara ulaşılmasını hedeflemektedir:

  • • Öğrencilerin bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik edilerek bilimsel yaklaşım becerilerine katkı sağlanması,

 • Farklı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor seviyedeki her öğrenciye proje hazırlama fırsatının sunulması, • Araştırma tekniklerinin, raporlamanın ve sunum becerilerinin tabana yayılarak öğrencilere kazandırılması,

  • • Öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak işbirliği içerisinde proje hazırlama konusunda yeni ortam ve olanakların sağlanması,
  • • Gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimsel çalışmaların ve bulguların yaparak yaşayarak öğrencilere kazandırılması ve bilimsel yaklaşım becerilerinin yaygınlaştırılması. Proje yürütücüsü: Yapılacak sözleşmeye taraf olan, fuar sürecinde görev alan öğrencilere rehberlik eden, fuarın bilimsel, teknik, idari, mali ve hukuki her türlü sorumluluğunu taşıyan, fuarla ilgili yazışmaları yapan, fuarın yönetiminden sorumlu, proje yürütücüsü kurum / kuruluşta kadrolu ya da tam zamanlı görevli öğretmendir. Başvuru dönemi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle Ekim-Kasım   tarihleri arasındadır. Destek tutarı PTİ hariç 6.000 TL (KDV dahil) olarak belirlenmiştir (Yıllara göre değişmektedir). Konu hakkında ayrıntılı bilgiye  http://www.tubitak.gov.tr/4006 adresinden ulaşılabilir.

 

4007 – Bilim Şenlikleri Destekleme Programı: Bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılmasını, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılmasını ve bilim - teknoloji arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kavratılmasını amaçlamaktadır. Başvuru dönemi değişkenlik göstermekle birlikte genellikle Eylül-Ekim tarihleri arasındadır. Projeler toplumun farklı yaş ve eğitim düzeylerine yönelik hazırlanabilir. Projeler deneysel uygulamalar, etkileşimli uygulamalar, atölye çalışmaları vb. etkinlerden içermektedir. Proje yürütücüsü olabilmek için aşağıdaki her iki koşulun sağlanması gerekmektedir:

  • • En az lisans derecesine sahip olmak,
  • • Bir kamu kurum / kuruluşunda, üniversitede, belediyede ya da bilim merkezinde  tam zamanlı

personel kadrosunda bulunmak. . Destek üst limiti, Proje Teşvik İkramiyesi hariç 100.000 TL (KDV dâhil) olarak belirlenmiştir (Yıllara göre değişmektedir). Konu hakkında ayrıntılı bilgiye   http://www.tubitak.gov.tr/4007 adresinden ulaşılabilir.

Yayın Tarihi: 03.04.2019